Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

Günümüzde pek çok çift bebek sahibi olmak istemektedir. Ancak bazı çiftler de zamanı olmadığını, erken olduğunu düşünmektedir ve gebeliğin sonlandırılmasına karar vermektedir. Bu durum; istenmeyen gebelik olarak tanımlanmakta ve kürtaj uygulaması ile gebeliğe son verilebilmektedir. 

Kürtaj uygulaması çok uzun zamandır gerçekleştirilen bir yöntemdir. Ancak her dönemde; o dönemin teknik bilgi ve imkanları dahilinde yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Günümüzde kürtaj uygulaması vakum yöntemi ile uygulanmakta ve bu işlem 'vakumlu kürtaj' olarak tanımlanmaktadır. Kelime anlamı olan kürtaj uygulamasının gerçekleştirilebilmesi için belirlenmiş birtakım koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Kürtaj yaptırabilmek için gebeliğin ilk 10 haftası içerisinde olmak gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki; gebelik süresi arttıkça bu işlem kadın için sağlık açısından riskli bir duruma dönüşebilmektedir. 10 haftadan büyük gebeliklerde anne hayatını tehlikeye sokacak acil durumlarda gerekli kurulun onayı ile kürtaj uygulanabilmektedir. 
  • Evli kadınların kürtaj yaptırabilmeleri için eşlerinin imzası/rızası bulunması gerekmektedir. İlgili yasalarca verilen bu kararda aile birliğinin bozulmaması, babalık hakkı gibi kavramlar gözetilerek evli kadınlarda kürtaj başvurma sürecine eşlerinin de dahil olması gerekmektedir. 
  • 18 yaşından küçüklerin kürtaj yaptırabilmeleri için ailelerinin izni/rızası olması gerekmektedir. Henüz reşit olmamış bir kişinin sağlıkla ilgili kararlarını ailesinin vermesi gerekmektedir. 
  • 18 yaşından büyük kadınların kürtaj olabilmeleri için sadece kendi onayları yeterli olabilmektedir. 

    Kürtaj Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

    Kürtaj işlemi; genel anestezi altında, (günümüzde) vakum yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Bu işlem oldukça kısa sürmektedir ancak birtakım ciddi risk faktörleri barındırmaktadır. Bu risk faktörleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

    • Rahim duvarının hasar görmesi
    • Rahim delinmesi
    • Anormal kanama
    • Enfeksiyon
    • Kürtajın başarılı bir şekilde tamamlanamaması (içeride parça kalması)
    • Anestezi uygulamasına bağlı reaksiyonlar
    • Rahim ağzında yaralanmalar
    • Rahim içerisinde yapışıklık (Ashermen sendromu)

    Kürtaj uygulamasında yukarıdaki risk faktörlerinin önüne geçilebilmesi amacı ile doktor ve klinik seçiminde maksimum derecede özen gösterilmelidir.

    Kürtaj Uygulaması İçin Doktor Seçimi

    Kürtaj uygulamasının başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacı ile alanında tecrübeli doktorlar tercih edilmelidir. Aynı zamanda anestezi uzmanının da tecrübesi bu operasyon sürecinde büyük önem taşımaktadır. Kürtaj uygulaması öncesinde embriyonun rahim içerisindeki konumunun saptanabilmesi amacı ile ultrason ile muayene edilmektedir. Bunun yanı sıra kürtaj işlemi sonrasında yaklaşık 1 hafta sonra kontrol süreci yaşanmaktadır. Bu süreçte kürtajın başarılı bir şekilde tamamlanıp tamamlanmadığı ve rahim ağzı rahim gibi bölgelerde herhangi bir hasar olup olmadığı kontrol edilmektedir.

    Kürtaj uygulaması bir kadın için hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan oldukça yıkıcı bir süreç olabilmektedir. Bu nedenle doktor seçiminin özenli olmasının yanı sıra aynı zamanda kadının çevresindeki insanların da psikolojik açıdan desteklerini esirgememeleri önerilmektedir.

    İlgili İçerik: Kürtaj Fiyatları Nasıl Belirlenir? 

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    vajina-daraltma-ameliyati-fiyatlari
    Vajina Daraltma Ameliyatı Fiyatları

    Kadında üreme organları dış ve iç olarak iki farklı bölümde incelenir.…

    vaginal-tightening-vaginal-sikilasma
    Vaginal Tightening- Vaginal Sıkılaşma

    İlerleyen yaş, gebelik ve genetik özelliklere bağlı olarak vajina yapısı değişebilir. Vajinada bulunan kas ve kollajen dokusu…

    kozmetik-urunlerde-yer-alan-metaller
    Kozmetik Ürünlerde Yer Alan Metaller

    Kozmetik ürünler içinde insan bedenine ve gebelik durumunda bebeğe zararlı olabilecek metaller yer alabilir. Nikel, kobalt ve…

    Gözat

    Ne Aramıştınız?