Kürtaj Nedir?

Halk arasında anlamı istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Kaza olarak tanımlanan istenmeyen gebelikler bazen evlilik dışı, bazen akademik kariyerinizi kısıtlayan, bazende yeni doğum yapmış bir kadının yaşamında yada bitmiş bir evlilikte olabilir. Yani gebelik sosyal yaşantınızda sorunlara yol açabilir. Her çiftin başına gelme ihtimali olan istenmeyen gebelikler sadece kürtaj ile sonlandırılabilir.

Tıp dilinde D&C olarak da bilinmektedir. Açılımı Dilatasyon ve küretajdır.  Ülkemizde gebeliği sonlandırmanın tek yöntemi kürtajdır. Boş gebelik ve ölü gebelik gibi durumlarda da kürtaja baş vurulmaktadır.

Dış gebelikler ise ameliyat veya ilaç tedavisi gerektiren bir durum olduğu için kürtaj ile alınamamaktadır.

Kürtaj gebeliğin 10. haftasına kadar mümkündür. Gebeliğin kaçıncı haftada olduğu hesaplanırken son adetin başladığı tarih ve ultrason incelemesi baz alınır. 

Kürtaj 18 yaşını doldurmuş ve bekar kadınlar kendi rızaları ile kürtaj olabilmektedirler. Ancak evli olan kadınların kürtaj olabilmeleri için eşlerinin de rızası olması gerekir.

18 yaşından küçükler annelerinin izni ile, 16 yaşından küçükler ise mahkeme kararı ile kürtaj yaptırabilmektedirler. 

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj uygulaması için en uygun zaman aralığı 5 ila 7. haftalardır. Gebelik haftası ilerledikçe  kadın sağlığı için risk faktörü taşıyabilmektedir. Kürtaj uygulaması; kadının genel sağlık durumu ve gebelik haftasına bağlı olarak genel anestezi, lokal anestezi ya da rahim ağzının uyuşturulması işlemleri ile gerçekleştirilebilmektedir. 

Kürtaj uygulaması öncesinde kan testi, pıhtılaşma ölçümü gibi birtakım testler yapmak gerekmektedir. Kürtaj uygulaması öncesinde enfeksiyon oluşumu ya da kan uyuşmazlığı gibi durumlar değerlendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Kürtaj uygulaması yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Anestezi uygulamasına bağlı olarak bu süreç uzayabilmektedir. 

Günümüzde kürtaj uygulaması vakum yöntemi ile uygulanabilmektedir. 

Kürtaj istenmeyen gebeliğin tıbbi olarak sonlandırılmasıdır. Kürtaj 10. gebelik haftasına kadar Amerika’nın birçok eyaletinde, Avrupa ülkeleri’nin çoğunda yasal bir müdehaledir. Özellikle 10. haftaya kadar olan yasal süreç kadın bedenini korumak içindir. Çünkü gebelik haftası ilerledikçe işlemin getirdiği riskler artmaktadır.Kürtaj Merkezi Seçimi

Kürtaj kısa süren bir cerrahi müdehale olsa da; bir cerrahi işlemin gerektirdiği tüm şartlara uyulmalıdır.

  1. Müdahalenin ağrısız geçmesi için lokal anestezi, mümkün ise sedasyon  kullanılmlıdır. Sedasyon hastada uyku hali oluşturan ve işlemi hatırlamasını engelleyen,  müdehalenin ağrısız geçmesini sağlayan anestezi şeklidir. Anestezi uzmanı tarafından uygulanmalıdır.
  2. Her cerrahi müdehale de işlem öncesinde her hastanın kan sayımına ve kanda pıhtılaşma durumunu gösteren testlere ve kan grubuna bakılmalıdır.
  3. Çiftler arasında kan uyuşmazlığı mevcut ise buna yönelik kan uyuşmazlığı iğnesi  kürtaj sonrası hastaya yapılmalıdır.
  4. İşlemin erken gebelik haftasında yapılması hastanın hem ruhsal hem de fiziksel olarak en az zararla atlatmasını sağlar. Özellikle 7. Haftanın geçirilmemesini önermekteyiz.
  5. Kürtaj işlemi ortalama 10 dakika süren bir cerrahi müdehale olmakla birlikte birtakım komplikasyonları mevcuttur. Çok nadir de olsa yoğun vajinal kanama, enfeksiyon, rahim delinmesi, rahimde yapışıklık, başarısız küretaj gibi sorunlar ile karşılaşılabilir. Bu komplikasyonlar hiçbir zaman unutulmamalı ve gerekli dikkat ve özen gösterilmelidir. Ve müdehale mutlaka hastanede steril şartlar altında yapılmalıdır.
  6. Unutumaması gereken kürtajın bir korunma yöntemi olmadığıdır. Her kadına korunma yöntemleri hakkında bilgi verilmelidir. 

kurtaj-nasil-yapilir

kurtaj-nedir

Kürtaj Yaptırmak için Ne Gerekli?

Kürtaj şartları nelerdir? Gebelik oluştuktan sonra toplumda düşük ilacı ve iğne olarak bilinen uygulamalar zaman kaybına yol açmaktadır. Kürtaj ülkemizde, Amerikanın birçok eyaletinde, Avrupa ülkelerinin çoğunda birtakım yasalar ile sınırlandırılmış olup, yasal bir müdehaledir. Bu yasal süreç aslında kadını ve kadın bedenini korumaktadır. Ülkemizde kanunen 10, haftaya kadar süresi olan gebelik sonlandırılması, kadın evli ise eş onayı, bekar ise 18 yaş sınırı aranmaktadır.

Özellikle 10 hafta kadar olan yasal süreç kadın bedenini korumaktadır. Çünkü hamilelik ilerledikçe işlemin getirdiği riskler artmaktadır. Kadınlar bu kararı verirken hekimleri tarafından ayrıntılı bilgilendirmeli, her zaman partnerleriyle beraber karar vermeleri önerilmelidir. Kürtaj işlemi öncesinde kadına karar verme süresi verilmeli ve en azından 1 hafta ara ile 2 görüşme yapılmalıdır.

Kürtaj Öncesi

18 yaşın üstündeki bekar kadınlar istedikleri takdirde kürtaj olabilmektedirler. Ancak evli kadınların kürtaj olabilmeleri için eşlerinin izni gerekmektedir.

Kürtaj Sırasında

Kürtaj, hastanın aynı gün içinde evine dönebileceği yalnızca 10 dakika civarında süren bir operasyondur. Genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilmekte ve vakum kürtaj yöntemi ile uygulanmaktadır.

kurtaj-sonrasi

kurtaj-sirasinda

Kürtaj Sonrası

Lokal anestezi uygulanan hastalar işlemden hemen sonra ayağa kalkabilirler. 45-60 dakika gözlem sonrası taburcu edilebilir.

Genel anestezi uygulanan hastalar ise, anestezi süresine bağlı olarak daha uzun süre gözlem altında tutulmalıdır. Ortalama 1-2 saat izlenmelidir. Ardından hasta kendini iyi hissettiği zaman taburcu edilebilir.

Kürtaj yalnızca kadın-doğum uzmanları tarafından tarafından, hastanede yapılan cerrahi bir işlemdir. Güvenilir bir doktor ve merkez seçimi çok önemlidir. Aksi takdirde enfeksiyon, kanama, başarısız kürtaj, anestezi komplikasyonları gibi ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir. 

Kürtaj Fiyatları nedir?

Kürtaj fiyatları bu değişken olmaktadır. Kürtaj fiyatlarındaki temel belirleyici unsur işlemi uygulayacak olan hastane veya kliniğin fiyat politikasıdır. Bu fiyatlandırma politikasında ise belirleyici olan bazı unsurlar vardır. 

2024 Kürtaj fiyatları aşağıdaki noktalar göz önünde bulundurularak belirlenmektedir;

  • Gebeliğin kaçıncı haftada olduğu
  • Doktorun tecrübesi 
  • Kullanılan ekipmanların kalitesi 
  • Kullanılan anestezi yöntemi

Kürtaj, gebeliğin haftası ilerledikçe zorlaşan bir işlemdir. Bu nedenle fiyatın belirlenmesinde gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu önemli bir rol oynar. 

Kürtaj,  jinekologlar tarafınfan gerçekleştirilmektedir. Yetkisi olmayan kişiler tarafından yapıldığında kötü sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

Kürtaj işlemi işini bilen cerrahlar tarafından uygun steril ortamda uygulandığı takdirde basit bir işlemdir. Ancak; ucuz yerlerin tercih edilmesi durumunda kürtaj için gerekli şartlar sağlanmadıysa risk artar ve riskin boyutları hstanın ilerde gebe kalma ihtimalinin azalması ve hatta hastanın hayati tehlike ile karşı karşıya kalmasına kadar uzanır.     

Kürtaj Fiyatları Değişkenlik Gösterir mi?

Gebeliğin haftası, müdahalenin yapılacağı hastane ve kullanılan anestezi şekline göre fiyat değişiklik göstermektedir. Bu nedenle öncelikle hekiminizle görüşmeli ve muayene sonrasında ücret bilgisi edinebilirsiniz.

Kürtaj nerede yapılmalıdır?    

Önerimiz deneyimli kadın doğum uzmanı tarafından hastane şartlarında mümkünse sedasyon anestezi yöntemi kullanılarak yapılmalısıdır.

Ancka bazı hastalarmızda sedasyon anestezi yöntemi uygulamak ek hastalıkları nedeniyle mümkün olmayabilir. Bu durumda rahim ağzı uyuştururalarak işlem yapılmaktadır.

Kürtaj kaçıncı gebelik haftasına kadar yapılabilir?

 Ülkemizde kürtaj işlemi yasalar tarafından sınırlandırılmış olup 10. gebelik haftasına kadar yapılabilmektedir.

Kürtaj kadına ağrı verir mi?

Uygun anestezi yapıldığında işlem ağrısız geçer.

Kürtaj hangi yöntemle yapılır?

Operasyon yaklaşık 10 dakika kadar sürmekte ve hasta aynı gün içinde taburcu edilmektedir. Modern jınekolojide vakum kürtaj denilen rahim içerisinde oluşan negatif basınç ile gebelik sonlandırma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem sırasında büyük plastik enjektör ucuna takılan kanüller ile negatif basınç oluşturulmaktadır. Plastik kanüller tek kullanımlık olup enfeksiyon ve rahimde hasar oluşturma riskini azaltmaktadır.

Bir kadın hayatında kaç defa kürtaj olabilir?

Böyle bir sınır olmadığı gibi isteğimiz hiçbir kadının kürtaja ihtiyacı olmadan korunma yöntemlerini düzenli ve doğru olarak kullanmasıdır.

Kürtaj sonrasında yeniden hamilelik mümkün müdür?

Kürtaj bir kadının anne olmasına engel değildir. Ancak işlemin cerrahi kurallara uygun yapılmalı gerekli dikkat ve özen gösterilmelidir.

Kürtaj olan bir kadının daha sonraki muayenelerinde bu durum anlaşılabilir mi?

Bir çok kadının merak ettiği bir konu olup cevabı kesinlikle anlaşılmayacağıdır. Kürtaj geçiren bir kadını daha sonra başka bir hekim tarafından muayene edilse dahi kürtaj yapıldığı anlaşılamaz.

Kürtaj sonrasında normal hayata dönüş süresi nedir?

Kürtaj işlemi yaklaşık 10 dakika süren bir cerrahi müdehaledir. Müdehale sonrası hastalarımızı 1-2 saat gözlem altında tutmakta ve bu süre zarfında vajinal kanama ve genel durum takibi yapılmaktadır. Takipleri stabil olan hasta tedavisi düzenlenerek taburcu edilmektedir. Kürtaj sonrasında adet sancısı benzeri bir ağrı dışında çoğunlukla ek bir sorun yaşanmamaktadır. Buna yönelik ağrı kesici hastamıza önermekteyiz. Ve hastamız taburcu edildikten sonra normal yaşantısına kaldığı yerden devam eder.

Kürtaj sonrası korunma nasıl olmalıdır?

Kürtaj sonrasında ilk bir hafta ilişki yasağı önerilmektedir.  Ancak gebelikten korunma konusunda her hasta bilgilendirilmelidir. Spiral ile korunmak isteyen kadına işlem ardından spiral takılabilir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kurtaj-icin-sartlar
Kürtaj İçin Şartlar

İstenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Ülkemizde 10 haftayı doldurmamış gebelikler; isteğ…

kurtaj-atasehir
Kürtaj Ataşehir

Kürtaj, istenmeyen veya sorunlu bir gebeliğin sonlandırılması anlamına gelmektedir. Yasal olarak 10 haftaya kadar olan gebeli…

kurtaj-fiyatlari-2023
Kürtaj Fiyatları 2024

Kürtaj fiyatları farklı faktörlerin değerlendirilmesi ile belirlenmektedir. Genellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandır…

Gözat

Ne Aramıştınız?