Preterm Doğum

Yenidoğan daki en önemli sorunlardan biridir. Çok büyük bir sağlık problemidir. Yardımcı üreme yöntemleri ve çoğul gebelikler artıkça daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Erken doğum nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Birçok faktör üzerinde durulmuş ama tam bir neden bulunamamıştır.

Rahim ağzı yetmezliği, enfeksiyon, diyabet, anatomik sorunlar , hipertansiyon, çoğul gebelikler risk faktörleridir. Ayrıca stres de erken doğumda bir risk olup, stresi ölçmenin karmaşıklığı nedeni ile erken doğum ile arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılamamıştır.

Normal Gebelikte İnsan Vücudunda Kan Tablosunda Değişiklikler

Gebelikte 32. haftadan sonra ortalama kan hacmi %40 ile %45 oranında artar. Artış her kadında farklıdır. Bu artış bebeğin beslenmesini sağlamakta ayrıca doğum sırasında oluşacak kan kaybına karşı anneyi korumaktadır. Kan hacmindeki artış hem kan hücrelerinde hemde sıvı miktarında olmaktadır. Ancak kanın su düzeyinde daha fazla artış olmaktadır. Bu nedenle gebelikte demir desteği zorunludur. Gebelikte demir desteği yapılmazsa bile fetüs gerekli demir gereksinimini anneden alır. Anne normal doğum sırasında yaklaşık 500-600 cc kan kaybeder. Sezaryan doğumda ise yaklaşık 1000 cc kan kaybı olur.

Gebelikte kalp ve damar sisteminde belirgin değişiklikler olur. Bu değişiklikler ilk 8 haftadan itibaren belirgin hale gelmektedir. Gebelik boyunca nabız da artar. Çoğul gebeliklerde ise kan hacmi ve nabız daha fazla artar. Gebe bir kadında sırt üstü yatar pozisyondan sol yan pozisyon döndüğünde kan akımı yaklaşık %20 oranında artar. Pozüsyondaki değişiklikler annedaki kan basıncını etkiler. Genellikle kan basıncı 6 . gebelik ayında en düşüktür. Gebeliğin ilerleyen haftalarında büyüyen fetüs etkisi ile damarlara olan bası bacaklarada ödem, varis ve hemoroidlere neden olmaktadır. Kadınlarda sırt üstü yatar iken karın içinde büyük damarlara olan baskı tansiyon düşmesine neden olmaktadır

Bebeğin büyümesi ile mide ve bağırsaklar yer değiştirir. Mide boşalma zamanı uzar. Midede yanma çok yaygın görülen bir şikayettir. Ayrıca gebelikte safra kesesinin boşalımı azaldığı için gebelikte safra taşı sıklığı artmaktadır.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gebelikte-kanser
Gebelikte Kanser

Hamilelik döneminde kanser sıklığı toplumdan farklı değildir. Özelikle meme, rahim ağzı kanseri, lenfoma, troid ve deri kanse…

gebelikte-bulanti-kusma-hiperemez-gravidarum
Gebelikte Bulantı/Kusma , Hiperemez Gravidarum

Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı kusma kadınların %70-85 inde görülür. Özellikle sabahları daha sık görülür. Başlangıç zamanı 6…

ay-ay-gebelik-gelisimi
Ay Ay Gebelik Gelişimi

Son adet kanamasından sonra olgunlaşan yumurta , adet döngüsünün ortalama 14. gününda rahim kanalı içine girer.Bu kanalda spe…

Gözat

Ne Aramıştınız?