Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili önemli olan bu hastalıklar konusunda önlem, erken teşhis ve tedavidir. Gebelikte ise bu enfeksiyonların tedavisi hem bebek hem anne için hayati önem taşır. Bu hastalıklar arasında önemli bir yeri sifiliz, bel soğukluğu, klamidya, human papillomavirüs (HPV), herpes virüs kaplar.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla kişiden kişiye bulaşan hastalıklar kişinin cinsel hayatını, sosyal hayatını ve genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkiler. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların pek çok çeşidi vardır. Bunların başında HPV, AIDS, hepatit B, bel soğukluğu gonore ve benzeri hastalıklar sayılabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sadece cinsel ilişki ile değil tükürük teması, kan teması, vajinal salgılar, sperm ve benzeri sıvılardan da bulaşabilir. Korunmasız ilişki yaşamak ve çok eşli olmak bu tip hastalıklara yakalanmanın en büyük sebeplerindendir. Cinsel temas ile bulaşan hastalıklara yakalanan bireyler hastalığı kaptıklarını çok uzun süre anlamayabilirler. Bazı hastalıklar kapıldıktan yıllar sonra belirti vermeye başlayabilmektir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğunda görülen başlıca belirtiler arasında, ağrı, ateş, kaşıntı, cinsel ilişki esnasında ağrı hissetmek, deri döküntüleri ve benzeri sayılabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için tek eşli olmak büyük önem taşır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;

Gonore

Dünyada en sık 16-25 yaş grubu kadınlarda görülür. Gonore erken doğum neden olduğu gibi, yenidoğanda ve doğum sonrası annede ağır enfeksiyonlara yol açan gebelikte nadir görülen bir hastalıktır.

Klamidya

Rahim ağzında enfeksiyon yapan ve sık görülen cinsel yol ile bulaşan hastalıktır. Yenidoğanda akciğer enfeksiyonuna neden olur. Riskli hastalara gebelik ilk vizitinde ve doğum öncesi risk devam ediyorsa klamidya taraması yapılmalıdır. Klamidya gerekli durumda tedavi edilmelidir.

 

cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar

 

Herpes Simpleks

2 tip herpes mevcuttur. Tip-1 ağızda enfeksiyon , tip 2 genital enfeksiyon yapmaktadır. Herpes enfeksiyonu gebelikte fetüsü etkileyebilmektedir. Bebeğe bu enfeksiyonun geçişi en sık doğum sırasında olmaktadır. Doğum öncesinde herpes enfeksiyonu geçiren annelerde yenidoğan enfeksiyonu %40-50 arasındadır. Yenidoğan enfeksiyonu annedeki herpes virüsünün yüküne bağlıdır. Tekrarlayıcı bir enfeksiyon olan herpesin, gebelikte aktifleşmesi durumunda ise yenidoğanda enfeksiyon riski %1’den azdır.

Sadece taşıyıcı olanlar ise belirtilerin yokluğunda tetkiklerde herpes saptanmasıdır.

Çoğunlukla taşıyıcılık döneminde herpes enfeksiyonu cinsel temas ile partnere geçebilmektedir. Yenidoğanda herpes enfeksiyonu oldukça ciddi seyreder, birçok organı etkilemekle birlikte tedavisi oldukça güçtür .

Gebelikte geçirilen herpes enfeksiyonu tedavi edilmelidir. Tekrarlayan herpes enfeksiyonlarında ise sadece şikayetlere yönelik tedavi yapılmalıdır.

Amerikan obstetrik ve jinekoloji derneği gebeliğinde herpes geçiren kadınların 36. Haftadan doğuma kadar tedavi almasını önermektedir. Ancak gebelikte atak geçirmeyen kadınlarda tedavi verilmesine gerek yoktur. Aktif genital herpes enfeksiyonu geçiren kadınlar sezeryan ile doğum yaptırılmalıdır. Herpes enfeksiyonu öyküsü olan ve gebelikte enfeksiyon geçirmeyen kadınların normal doğum yapmasında sakınca yoktur. Aktif herpes enfeksiyonu olan bir kadın emzirebilmesi için memesinde herpese ait döküntü olmamalıdır.

 

human-papilloma-virus

 

Human Papilloma Virüs

Gebelikte genital siğillerin boyutları ve sayısı artar. Siğiller bazen vajinayı doldurarak doğumu zorlayabilir. Gebelik sonrası genellikle siğiller iyileşir. Tedavide kullanılan birçok ajan vardır. Hpv enfeksiyonu yenidoğanı etkiler ise solunum problemlerine yol açar. Geçiş riskini azaltmak için sezaryen doğumun etkinliği konusunda yeterli çalışma yoktur.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar İyileşir mi?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek hastalıklarla savaşmaktan ve hastalıkları iyileştirmeye çalışmaktan daha kolaydır. Bu yüzden hastalıktan korunmak için kişi cinsel sağlığına önem vermeli, tek eşli olmaya özen göstermeli, prezervatif kullanmalı ve kişisel hijyenine dikkat etmelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların her birinin tedavisi bir diğerinden farklıdır, ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile pek çok hastalık iyileşebilir. Bunun için doğru bir tedavi planı oluşturmak ve hasta ile doktorun işbirliği içerisinde olması büyük önem taşır.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

asilama-nedir-ne-zaman-uygulanir
Aşılama Nedir? Ne Zaman Uygulanır?

Labarotuvar ortamında birtakım işlemler sonrası hazırlanan semenin rahim içine verilmesidir. Çocuk isteği nedeni ile tedavi g…

gonore-bel-soguklugu
Bel Soğukluğu (Gonore)

En sık görülme yaşı 18-45 olup cinsel aktif kadınların hastalığıdır. Yaygın bir enfeksiyon olup hem dünyada hem de ülkemizde …

endometriozis
Endometriozis

Kronik bir hastalık olan endometriozis kadınlarda yaşam kalitesini azaltan, gebeliğe engel olabilen ve çoğunluklu geç tanı ko…

Gözat

Ne Aramıştınız?