Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Önemli olan bu hastalıklar konusunda önlem, erken teşhis ve tedavidir. Gebelikte ise bu enfeksiyonların tedavisi hem bebek hem anne için hayati önem taşır. Bu hastalıklar arasında önemli bir yeri sifiliz, bel soğukluğu, klamidya, human papillomavirüs (HPV), herpes virüs kaplar.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

GONORE

Dünyada en sık 16-25 yaş grubu kadınlarda görülür. Gonore erken doğum neden olduğu gibi, yenidoğanda ve doğum sonrası annede ağır enfeksiyonlara yol açan gebelikte nadir görülen bir hastalıktır.

cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar

human-papilloma-virus

KLAMİDYA

Rahim ağzında enfeksiyon yapan ve sık görülen cinsel yol ile bulaşan hastalıktır. Yenidoğanda akciğer enfeksiyonuna neden olur. Riskli hastalara gebelik ilk vizitinde ve doğum öncesi risk devam ediyorsa klamidya taraması yapılmalıdır. Gerekli durumda tedavi edilmelidir.

HERPES SİMPLEKS

2 tip herpes mevcuttur. Tip-1 ağızda enfeksiyon , tip 2 genital enfeksiyon yapmaktadır. Herpes enfeksiyonu gebelikte fetüsü etkileyebilmektedir. Bebeğe bu enfeksiyonun geçişi en sık doğum sırasında olmaktadır. Doğum öncesinde herpes enfeksiyonu geçiren annelerde yenidoğan enfeksiyonu %40-50 arasındadır. Yenidoğan enfeksiyonu annedeki herpes virüsünün yüküne bağlıdır. Tekrarlayıcı bir enfeksiyon olan herpesin, gebelikte aktifleşmesi durumunda ise yenidoğanda enfeksiyon riski %1’den azdır.

Sadece taşıyıcı olanlar ise belirtilerin yokluğunda tetkiklerde herpes saptanmasıdır.

Çoğunlukla taşıyıcılık döneminde herpes enfeksiyonu cinsel temas ile partnere geçebilmektedir. Yenidoğanda herpes enfeksiyonu oldukça ciddi seyreder, birçok organı etkilemekle birlikte tedavisi oldukça güçtür .

Gebelikte geçirilen herpes enfeksiyonu tedavi edilmelidir. Tekrarlayan herpes enfeksiyonlarında ise sadece şikayetlere yönelik tedavi yapılmalıdır.

Amerikan obstetrik ve jınekoloji derneği gebeliğinde herpes geçiren kadınların 36. Haftadan doğuma kadar tedavi almasını önermektedir. Ancak gebelikte atak geçirmeyen kadınlarda tedavi verilmesine gerek yoktur. Aktif genital herpes enfeksiyonu geçiren kadınlar sezaryan ile doğum yaptırılmalıdır. Herpes enfeksiyonu öyküsü olan ve gebelikte enfeksiyon geçirmeyen kadınların normal doğum yapmasında sakınca yoktur. Aktif herpes enfeksiyonu olan bir kadın emzirebilmesi için memesinde herpese ait döküntü olmamalıdır.

Human Papilloma Virüs

Gebelikte genital siğillerin boyutları ve sayısı artar. Siğiller bazen vajınayı doldurarak doğumu zorlayabilir. Gebelik sonrası genellikle siğiller iyileşir. Tedavide kullanılan birçok ajan vardır. Hpv enfeksiyonu yenidoğanı etkiler ise solunum problemlerine yol açar. Geçiş riskini azaltmak için sezaryan doğumun etkinliği konusunda yeterli çalışma yoktur.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

hpv-nedir
Hpv Nedir?

HPV Bir virüsdür. İnsan vücudunda enfeksiyon oluşturan 100’den fazla HPV tipi vardır. Bunların bir kısmı kanserojen olup, rah…

adolesanlarda-jinekolojik-sorunlar
Adolesanlarda Jinekolojik Sorunlar

Adolesan çocukluktan ergenlik dönemine geçiş sürecidir.Dünya sağlık örgütü adolesan döneminin 10 yaştan başlayıp 20 yaşına ka…

gonore-bel-soguklugu
Bel Soğukluğu (Gonore)

En sık görülme yaşı 18-45 olup cinsel aktif kadınların hastalığıdır. Yaygın bir enfeksiyon olup hem dünyada hem de ülkemizde …

Gözat

Ne Aramıştınız?