Hpv Neden Önemlidir?

Dünyada ve ülkemizde hem kadın hem erkekte oldukça yaygın olarak görülür. Bulaşması kolay olup, taşıyıcılık oranı oldukça yüksektir. Kadınlara bulaşma daha kolay olup, kadın sağlığı sorunudur.

Akut birtakım sorunlara yol açtığı gibi, ciddi kronik hastalıkların nedeni olabilir. Bu hastalıklar arasında en korkulan ise rahim ağzı kanseri olup önlenebilir ve tedavisi olması nedeniyle önemi büyüktür. Ekonomik kayıpları oldukça fazladır. Ölümcül olabilir. Ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğu unutulmamalıdır.

HPV Bulaşma Şekli

  1. Virüs ile enfekte aletler ile temas yolu ile bulaşabilir.
  2. En sık cinsel ilişki ile bulaşır. Maalesef ki prezervatif koruyucu değildir.
  3. Doğumda vajinal kanaldan bebeğe bulaşabilir.

hpv-tedavi

hpv-bulasma-sekli

Genital Siğiller

HPV temasından 4-12 hafta sonra genital bölgede karnıbahar görünümde lezyonlar izlenebilir.

Serviks Kanseri

En sık etken HPV'dir. HPV'nin oluşturduğu lezyonların kansere ilerlemesi uzun yıllar içinde olup bu süre içinde mutlaka tanınması ve tedavi edilmesi gerekir.

Hpv Kliniği

Cinsel yol ile bulaşıcılığı en fazla olan virüs HPV'dir. HPV bulaşması için tam bir cinsel birleşme olması gerekmez. Enfeksiyon taşıyan cilt ve mukozanın teması ile bulaş gerçekleşebilir. Yavaş yavaş üreyen bu virüs hiç belirti vermeden 8-12 ay gizli kalabilir. Lezyonların ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkmadığı bu dönemde de bulaştırıcılık mevcuttur.

HPV ile karşılaşan kadında bu virüsün %70'i birinci yılda, %90'ı ikinci yılda bağışıklık sistemi tarafından yok edilir. Sadece kadında enfeksiyon devam eder. Taşınan HPV tipine göre hastalık belirtileri ortaya çıkar. Rahim ağzı kanseri oluşturan bir HPV tipi taşınsa dahi, kansere ilerleyen süreç oldukça uzun olup (15-20 yıl) bu süre zarfında hastaların tanınması ve tedavisi oldukça önemlidir.

Kanser oluşmadan rahim ağzında oluşmuş lezyonlar pap-smear tarama testi ile erken dönemde yakalanabilir. Ayrıca günümüzde hpv taşıyıcılığının tespitine yönelik testler mevcuttur.

HPV Tedavi

Lazer ile lezyonlar ağrısız olarak yok edilir. Lazer ışığı HPV'nin oluşturduğu lezyonları 1-3 seans gibi kısa süre içinde yok eder. En önemlisi bu tedavi sürecinde hasta sosyal yaşantısına ara vermez. Ayrıca lazer ışınları sağlam dokuya zarar vermez. İşlem ağrısız ve yara izi kalmaz.

  • Gebelik döneminde trichloroasetik asit kullanılabilir.
  • Cerrahi yöntem ile HPV'nin oluşturduğu lezyonlar çıkarılabilir.
  • Lezyonlara yönelik olarak krem kullanabilir.

HPV'den Korunma Nasıl Olur?

Korunmada tek yöntem aşıdır. Aşı 13-26 yaş grubu arasındaki kız çocuklarına ve genç kadınlara yapılması önerilmektedir.

Cinsel aktif kadına da aşı yapılabilir ancak etkinliğinin daha az olduğu bilinmelidir. Aşı uygulanımı öncesinde ek bir test veye HPV DNA taraması yapılmasına gerek yoktur.

HPV aşısı HPV tip 6, 11, 16 ve 18'e karşı geliştirilmiştir.

Şu an piyasada mevcut olan aşı 3 doz olarak uygulanmaktadır.

  • Birinci doz: Belirlenen tarihte
  • İkinci doz: Birinci dozdan 2 ay sonra
  • Üçüncü doz: Birinci dozdan 6 ay sonra

Aşı gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Ancak laktasyonda kullanılmasında sakınca yoktur. Ancak aşının koruyuculuğu 0 olmadığı için aşılanan kadınlarda tarama programlarını aksatmamalılardır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Önemli olan bu hastalıklar konusunda önlem, erken teşhis ve tedavidir. Gebelikte ise bu enfeksiyonların tedavisi hem bebek he…

infertilite-kisirlik
İnfertilite (Kısırlık)

Korunmasız düzenli ilişkiye giren ve 1 yılı dolduran çiftlerde gebelik oluşmaması infertilite (kısırlık) olarak tanımlanır. Ç…

asilama-nedir-ne-zaman-uygulanir
Aşılama Nedir? Ne Zaman Uygulanır?

Labarotuvar ortamında birtakım işlemler sonrası hazırlanan semenin rahim içine verilmesidir. Çocuk isteği nedeni ile tedavi g…

Gözat

Ne Aramıştınız?