Çikolata Kisti Hastalığı

Toplumda çikolata kisti olarak bilinen ama tatlı olmayan bir hastalık. Oluşumu konusunda çok değişik teoriler mevcut. Adet kanamasının nasıl oluştuğunu öğrenirsek bu hastalığı daha iyi anlayabiliriz.

Rahim bebeği koruyan onu 40 hafta misafir eden sıcak bir yuvadır. Gebelik gerçekleşmediği aylarda ise içindeki hücreleri dökmesi yeni bir ay için hazırlanması gerekir. İşte bu eski hücrelerin dökülmesi ve yeniye hazırlık adet kanamasıdır. Adet kanamasında atılan hücreler sadece rahimde bulunur. Ancak bu hücrelerin rahim dışı yerlerde bulunması normal bir durum olmayıp çikolata kisti, çikolata hastalığı, endometriozis olarak adlandırılır. Rahim içinde olan hücreler her ay adet kanamasına yol açtığı gibi, rahim dışında olan bu hücrelerdede her ay kanama olur ve rengi çikolata görünümüne döner. Hücreler dış ortama atılamadığı içinde zamanla vücutta kistler ve karın içi yapışıklıklar meydana gelir. En sık yumurtalıklarda görümekle beraber karın boşluğunda herhangibir yerde olabilir. Yumurtalıklarda genellikle kistik oluşumlar şeklinde görülür.

jinekolojik-problemler

cikolata-kisti-belirtileri

Çikolata Kisti Belirtileri

Bazı kadınlarda hiç belirti vermeyen endometriozis bazı kadınlarda ise çok şiddetli ağrılara yol açabilir. Toplumda sıklığı %3-6 olup, kısırlık yani infertilite nedeni ile takip edilen kadınların %35 inde görülür. Nedeni bilinmemekle beraber ailesel öykü önemlidir. Endometriozisde belirtile en sık ağrı olup özellikle adet döneminde ve ilişki sırasında ağrı şiddeti artar. Kronik ağrı özellikle karın içinde yoğun yapışıklığı olan kadınlarda sürekli olabilir. Ağrıya kabızlık, ishal, kanlı dışkılama, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, bel ve sırt ağrısı ve en önemlilerinden biri olan infertilite eklenebilir. Tanıda ayrıntılı jinekolojik muayene yanında ultrasonografi ile yumurtalık kistlerinin tipik görüntüsü önemlidir.

Tedavide etkin bir yöntem yoktur. Tedavi hastadaki ağrıyı yoketme ve kısırlığı önleme amacıyla kullanılan ilaç ve cerrahi yöntemlerden oluşur. Tıbbi tedavide ana mantık hastalığın hormon bağımlı olmasından yola çıkılarak östrojeni baskılayıcı ilaç tedavisidir. Hastalık belirtileri gebelikte ve menapozda görülmemesi nedeniyle ilaç tedavisi ya menapozu yada gebeliği taklit etmekten oluşur. Yani hormonal tedavi . Gebelik isteyen kadınlarda mutlaka tüplerin durumunu gösteren rahim filmi önerilmelidir. Cerrahi yöntemler yumurtalık kalitesini azaltabileceğinden çikolata kistlerinin çıkarılması önerilmez. Gebelik isteyen tüplerinde tıkanıklık olmayan kadınlarda yardımcı üreme yöntemlerinden yararlanılır.

Başlıca Jinekolojik Problemler

Kadın sağlığını ve hastalıklarını inceleyen alan olan jinekolojide; yumurtalık hastalıkları, rahim hastalıkları, rahim ağzı hastalıklarında tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasını sağlamaktadır. Jinekolojik muayene ve radyolojik görüntülemeler ile tanısı koyulan sağlık problemleri çeşitli yöntemler ile de tedavi edilebilmektedir. 

Kadın genital sistemi oldukça karmaşık bir yapıdadır. Bu yapı bazı durumlarda çeşitli hastalıkların ve sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olabilmektedir. Jinekolojik problemleri; vajina problemleri, vulva problemleri, rahim problemleri ve yumurtalık problemleri olarak sınıflandırabiliriz. Her bir problem tüm genital sistemi etkileyebilmektedir. Bu nedenle tanı ve tedavi yöntemlerine başvurma süreci ertelenmemelidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gonore-bel-soguklugu
Bel Soğukluğu (Gonore)

En sık görülme yaşı 18-45 olup cinsel aktif kadınların hastalığıdır. Yaygın bir enfeksiyon olup hem dünyada hem de ülkemizde …

jinokolojide-lazer
Jinekolojide Lazer

Kliniğimizde mevcut Fotona XS Dynamis Lazer sistemi, kanıtlanmış, etkinliği güçlü, maksimum hasta konforu ve minimum iyileşme…

cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Önemli olan bu hastalıklar konusunda önlem, erken teşhis ve tedavidir. Gebelikte ise bu enfeksiyonların tedavisi hem bebek he…

Gözat

Ne Aramıştınız?