Pandemi Döneminde Gebeler Ne Yapmalıdır?

Her anne adayının uyması gereken bir takım kurallar vardır:

1- Gebelik testiniz pozitif çıktığında mutlaka jinekoloğunuz ile iletişime geçmelisiniz. Almanız gereken destek vitaminleri ve hayat şeklinizde yapılması gereken değişiklikleri online öğrendikten sonra doktorunuzun belirttiği zamanda kontrole gitmelisiniz. Annelik bakımı pandemi dönemi de dahil olmak üzere zorunludur. Sağlıklı anne ve sağlıklı bebek için bu kontrollerden vazgeçilemez. Ancak vizite sıklığı pandemi sonrası değiştirilmiş ve kontrol sıklığı acil durumlar dışında azaltılmıştır. Bu kontrollere katılmamanın ciddi sorunlara yol açabileceğini unutmayın. Jinekoloğunuzla sürekli bağlantı içinde olun, kontrol muayenelerinize gerekli önlemleri alarak katılmalısınız.

2- Anne adayı 4. Ayın bitiminin ardından bebek hareketlerini hissetmeye başlar. Gebe bir kadın bebek hareketlerini takip etmesi konusunda uyarılmalıdır.

  • COVİD-19 klinik belirtilerini taşıdığınız durumlarda da hem aile hekiminiz hem de jinekoloğunuza danışarak uygun sağlık birimlerine yönlendiriliceksiniz.

Pandemide Unutulmaması Gerekenler:

  1. COVID-19 belirtisi sizde veya eşinizde mevcut ise jinekoloğunuzla iletişime geçin; muayaneniz  için doğru yeri ve zamanı ayarlayacaktır. Önlemler alınmadıkça ve uygun şartlar sağlanmadıkça rutin bir kliniğe gitmemelisiniz.
  2. Klinik randevulara mümkünse yalnız gelmelisiniz, maske mutlaka takmalısınız. 
  3. Doğum öncesi muayene sıklıklarının azaltılması konusunda hekiminizin önerilerine uymalısınız. Bu öneriler sizin ve bebeğinizin güveni için olduğuna inanın. Ve  planlanan tüm randevularınıza katılın ve tüm endişelerinizi hekiminizle paylaşın.

Gebelikde Muayenelerime Eşli Katılabilecek miyim?

Pandemi çok özel bir durumdur. Ve bu özel durumda tüm insanların en az zarar ile atlatabilmesi için sağlık otoritelerinin önerilerini dikkate almak gerekir. 
Hem sizi, hem de diğer gebeleri ve sağlık çalışanlarını korumak için kontrollerinizde eşli gelmeniz önerilmez. Özellikle ayrıntılı ultrasonografi sırasında görüntüler kaydedilebilir ve baba adayının izlenmesi sağlanabilir.
Tek olarak kontrollere katılmak duygusal olarak sizi negatif yönde etkileyebilir. Ancak tüm bu önlemler önce sizin ve bebeğinizin, sonra tüm insanların sağlığı için gerekli olduğunu unutmayın.

Koronavirüs Gebeliğimi Nasıl Etkiler?

Öncelikle tüm anne adayları bilmelidir ki; sağlık çalışanları bu dönemde anne ve bebek bakımına gerekli önemi ve desteğii vermektedir. 
Ülkemizde muayene sıklıkları, gebelikte COVİD-19 durumunda yapılması gerekenler hem bakanlık hem de ilgili dernekler tarafından ayrıntılı bir algoritma ile belirlenmiştir.
Anne adayları bilmelidir ki, pandemi döneminde rutin yapılan ve acil olmayan tüm ameliyatlar ve muayeneler ertelenmiştir. Jinekologlar bu dönemde sadece sağlıklı anne ve sağlıklı bebek için sahada mücadele etmekte, gereğinde COVİD-19 savaşında da diğer hekim arkadaşlarının yanında olmaktadır.

pandemi-doneminde-gebeler-ne-yapmalidir

koronavirus-pandemisi-sirasinda-ese-oneriler

Doğum İznine Ne Zaman Ayrılmalıyım?

Ülkemizde doğum öncesi izni 32 haftadır. Ancak ek bir risk varlığında veya gebenin çalışması uygun olmadığı şartlarda sağlık raporu ile bu önceye çekilebilir. Pandemi şartlarında gebelerin sosyal izolasyona uyması, mümkünse evden çalışması önerilmektedir.

Doğumu Yakın Anne Adaylarının Yanında Eşleri Olabilecek mi?

Doğum öncesi, doğum sırasında ve ve sonrasında eşiniz yanınızda olabilir. Sadece tek kişi size eşlik edebilir. Partnerizin size eşlik edebilmesi tek kişilik odada kalmanız durumunda mümkündür. 
Ancak eşiniz COVİD-19 belirtilerini taşıyorsa veya pozitif olduğu tespit edilmişse, size eşlik etmesi önerilmez. Hem sizin hem bebeğinizin hem de hastanedeki diğer insanlar için bu gereklidir.

Koronavirüs Pandemisi Sırasında Eşe Öneriler

Pandemi sırasında, doğum eyleminde olan kadınlara eşlik eden refakatçiler dışında,  tüm sağlık kuruluşlarında ziyaretçiler kısıtlanmaktadır.
Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında, uygun hastane koşullarında eşinize eşlik edebilirsiniz. Ancak acil bir sezaryen doğumda, genel  anestezi uygulanılırsa ameliyathaneye  giremezsiniz..
Koronavirüs belirtileri var veya şüpheli bir temasınız mevcut ise önerimiz doğum sürecine dahil olmamanız yönündedir..
Hem kendinizin hem de eşinizin sağlığı için doğuma yakın dönemde evde ki izolasyona lütfen dikkat edin. Bu hem bebeğiniz, hem eşiniz ve diğer anneleri korumak için gereklidir. Doğum eyleminde eşini destekleyecek eşler izolasyon kurallarına mutlak uymalıdırlar.

Eşinizle beraber doğum için hastanede iken  dikkat edilecekler:

  1. Ellerinizi düzenli olarak sabun ve su en az 20 saniye yıkayın.
  2. Öksürür veya hapşırırsanız, ağzınızı bir mendille örtün ve hemen bir çöp kutusuna atın. Sonrasında el dezenfektanı kullanın veya ellerinizi  yıkayın.
  3. Eşinizin odasında kalın.Doğum ünitesi etrafında ve hastane içinde dolaşmayın.. Yardıma ihtiyacınız olursa çağrı zilini kullanın.
  4. Doğum veya doğum sırasında bir maske veya herhangi bir kişisel koruyucu ekipman (PPE) giymeniz istenirse gerekli talimatlara uyun.
  5. Size söylenilen bölgeden ayrılmayan, ortam sterilizasyonunun bozulmaması için yardımcı personelin söylemlerine uymalısınız.
  6. Doğum ekibi bebeğinizin sağlıklı doğması için  ellerinden gelen her şeyi yapacaktır. Ancak, belirli bir güvenlik endişesi varsa, doğumhanede bulunmamanızı isteyebilirler. Bu durumda ekibin söylemlerine uymalısınız. 
  7. Bu süre zarfında doğum ekibi ile işbirliği içinde olmanız hem bebeğiniz hem de eşinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
  8. Doğum ekibinize güvenin.

Koronavirüs Geçirdikten Sonra Gebelik İzlemini Nasıl Yaptırmalıyım?

Anne adayı koronavirüs geçirdi ve bebeğinin iyilik halini öğrenmek için, iyileşmenin ardından 2 haftalık tecrit süresini geçirdikten sonra ultrason taramasına katılabilir.
İyileşme sonrası koronavirüs enfeksiyonu doğum şeklinizi etkilemez. Şuan ki veriler virüsün gebeliği etkilemeyeceği yönündedir.

İzolasyon Sürecinde Anne Bebek Sağlığı

Kendinizi izole ettiğiniz durumda acil durum belirtilerinden birini taşımıyorsanız lütfen dışarı çıkmayın.
Ancak izolasyon döneminden doğmamış bebeğiniz ile ilgili endişeleriniz çok yoğunlaştı ise hekiminiz ile telefon bağlantısı kurun. Şikayetlerinizi mutlaka aktarın. Muayeneye veya hastaneye gitmeniz istenirse de uygun koşullar mevcut ise hastane taşımacılığı ile, eğer ambulanslar yeterli değil ise de özel aracınızla hastaneye başvurmalısınız.  Hastaneye gittiğinizde,hastane girişinde COVİD-19 pozitifliği olduğunuzu mutlaka belirtin ve koruyucu maske kullanın.

Koronavirüs Gebeliğimi Nasıl Etkiler?

Öncelikle tüm anne adayları bilmelidir ki; sağlık çalışanları bu dönemde anne ve bebek bakımına gerekli önemi ve desteğii vermektedir. 
Ülkemizde muayene sıklıkları, gebelikte COVİD-19 durumunda yapılması gerekenler hem bakanlık hem de ilgili dernekler tarafından ayrıntılı bir algoritma ile belirlenmiştir.
Anne adayları bilmelidir ki, pandemi döneminde rutin yapılan ve acil olmayan tüm ameliyatlar ve muayeneler ertelenmiştir. Jinekologlar bu dönemde sadece sağlıklı anne ve sağlıklı bebek için sahada mücadele etmekte, gereğinde COVİD-19 savaşında da diğer hekim arkadaşlarının yanında olmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

jinekolojik-sorunlar-nelerdir
Jinekolojik Sorunlar Nelerdir?

Rahim ve yumurtalıklardan çıkan iyi huylu tümörler, laparoskopi ve histereskopi gibi yöntemler ile tedavi edilebilmekte. Kapa…

infertilite-kisirlik-ve-psikoloji-arasindaki-gizli-bag
İnfertilite (Kısırlık) Ve Psikoloji Arasındaki Gizli Bağ

Korunmasız bir yıl düzenli ilişkiye giren ve gebe kalamayan çiftler infertil olarak tanımlanır. Dünyada infertilite oranların…

koronavirus-ve-kurtaj
Koronavirüs Ve Kürtaj

Kürtaj eğer isteğe bağlı gebelik sonlandırma yapılacaksa ülkemizde yasal sınır 10 haftaya kadardır. Yani pandemi durumunda da…

Gözat

Ne Aramıştınız?