Jinekolojik Sorunlar Nelerdir?

Rahim ve yumurtalıklardan çıkan iyi huylu tümörler, laparoskopi ve histereskopi gibi yöntemler ile tedavi edilebilmekte.Kapalı yöntem ile isimlendirilen bu yöntemler ile ameliyat sonrası uzun süre yatış gerekmemekte, kadınlar 1-2 günlük istirahat sonrası günlük aktivitelerine ve işlerine dönmektedir.

Jinekolojik Hastalıklar

Endometriozis: Sık görülen bu hastalık ağrılı cinsel ilişki, ağrılı adet görme, ve kısırlık ile bulgu veren genetik faktörlerin etkin olduğu bir hastalıktır. Tanı koyabilmek için laparoskopi yöntemi kullanılır ve tedavi bu operasyon sırasında yapılabilir.

Çikolata kisti (endometrioma): İlişki sırasında ve adet döneminin sancılı geçmesine yol açar. Bu kistler hastanın şikayetlerine göre ve kistin boyutuna göre tedavi edilir.

Dermoid kistler: Genellikle kontrol sırasında tespit edilir, herhangi bir şikayete yol açmaz. Kistlerin içinde kıl, tüy, saç, yağ ve kemik parçaları bulunur.

Rahim ağzı kanseri taraması:

Pap smear ne zaman ve kimlere: pap smear testi ile tarama 21 yaşında başlanır.

21-29 yaş grubunu her üç yılda bir smear ile taranmalıdır. Bu yaş grubuna hpv testi uygulanmaz.

30 yaş ile 65 yaş arasındaki kadınlar hpv ve smear ile birlikte taranmalıdır. Tarama programına hpv eklenmesi başarıyı artırmaktadır.

Hpv aşısı yapılan kadınlarda tarama programında değişiklik yoktur. Tarama aynı şekilde devam eder.

Hpv aşısı: Etkinliği onay alan iki farklı firmanın ürettiği HPV aşısı mevcuttur. Aşı 9-26 yaş kızlara HPV testi yapılmadan uygulanabilir. 26- 43 yaş aralığındada aşının aynı etkinliği gösterilmiştir. Aşının etkinliği için 3 doz şeklinde yapılmalıdır. Aşı ilk doz sonrası 2. ve 6. Aylarda tekrarlanmalıdır. Gebelikte aşı önerilmez. Gebelik bilinmeden aşı uygulanmışsa gebelik sonlandırılmaz, bebekte oluşabilecek belirgin bir yan etki görülmemiştir. Aşı emziren kadında uygulanılabilir. 3 doz tamamlandıktan sonra tekrar doza gerek yoktur.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bekarlarda-vajinismus-tedavisi-nasil-yapilir
Bekarlarda Vajinismus Tedavisi

Vajinismus sorunu nedeniyle birçok evlilik sonlanabilmektedir. Vajinismus zaman içinde kendiliğinden geçebilec…

vaginal-tightening-vaginal-sikilasma
Vaginal Tightening- Vaginal Sıkılaşma

İlerleyen yaş, gebelik ve genetik özelliklere bağlı olarak vajina yapısı değişebilir. Vajinada bulunan kas ve kollajen dokusu…

epizyotomi-veya-dogum-kesisi-izinin-duzeltilmesi
Epizyotomi Veya Doğum Kesisi İzinin Düzeltilmesi

Normal vajinal doğumda bebeğinin başının çıkması sırasında vajinada düzensiz yırtıkların oluşmasını engellemek için yapılan k…

Gözat

Ne Aramıştınız?