Bel Soğukluğu (Gonore)

En sık görülme yaşı 18-45 olup cinsel aktif kadınların hastalığıdır. Yaygın bir enfeksiyon olup hem dünyada hem de ülkemizde oldukça sık görülür. Çoğunlukla bulgu vermeyen bu enfeksiyon tedavi edilmediği durumda, uterus ve tüplerde yapışıklık, tüplerde tıkanıklıkğa yol açabilir.Bu durum gonokok enfeksiyonunun %10-20 sinde görülür ve infertilite yani kısırlığa yol açabilir.

Ciddi bir halk sağlığı problemi olup, özellikle genç kadın ve erkeklerde sık olarak rastlanır. Bel soğukluğu etkeni gonore %2,3 sıklığında olup risk grubunda olan çoklu partnerli kadınlarda sıklık %7 dir.

Risk Grubunda Olan Bireyler

  1. korunmasız ilişki, partnerde taşıyıcı hastalık
  2. çoklu partneri olan veya partnerinin çoklu cinsel ilişkisi olan kadınlar
  3. cinsel yolla bulaşan hastalık taşıyan anne: Gebeler bel soğukluğu yani gonore bakterisini genellikle bulgu vermeden taşır. Bu nedenle doğuma kadar tespit edilmeyebilir. Ve doğumda yeni doğana geçebilir. Doğumda özellikle yeni doğanın göz bakımı önemli olup gonoreye karşı uygulanan göz damlaları etkilidir.

Bulaşma yolu korunmasız ilişki, vaginal doğum sırasında anneden bebeğe geçiş olabilir. Gonore hem vajına, hem idrar yolunu, hemde rahim ağzını etkileyebilir. Yoğun vajinal akıntıya bazen kanamada eşlik edebilir. Rahim ağzının muayenesi sırasında kanamalı ve kızarık olduğu gözlenir. Enfeksiyon bazen kan yolu ile vücudun diğer organlarınıda yayılır ve tüm sistemi etkileyen sistemik enfeksiyonlara yol aça. Sistemik enfeksiyonlar etkisi ile ateş, deri döküntüsü, makattan kanama, ve eklem ağrılarıda görülebilir.

Tanı genellikle akıntı kültürü alınarak tespit edilir. Kadınlardan alınan örnekler yaklaşık %80 oranında tanı koyabilir. Mutlaka akıntıdan alınan örnekle kültür yapılarak etken bakteri tespit edilmelidir. Genellikle kültür 48 saat içinde sonuç verir.

Eşi ile beraber tedavi edilmesi gerekir. Tedavi uygun antibiyotiğin kullanılmasıdır. Genellikle bel soğukluğu mevcut olan kadınlar diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkları da taşıma ihtimali yüksek olup tedavi düzenlenirken tüm bu etkenlere yönelik olmalıdır.

Korunma tek eşlilik ile olur. Şüpheli ilişkilerde mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Özellikle ilişki sonrası başlayan akıntı, idrar yaparken yanma, ateş, kasık ağrısı, ara kanama durumunda cinsel yolla bulaşan hastalık şüphesi ile hekimine başvurmalı, gerekli kültür örnekleri alınmasının ardından tedaviye başlanılmalıdır. Bu zaman diliminde ilişki kesinlikle yasaktır.Enfeksiyon durumunda partnerde tedavi edilmelidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

hpv-human-papilloma-virus
HPV (Human Papilloma Virüs)

HPV virüsü hem erkekte hem de kadında genital sistem organlarına yerleşen, bulaşıcı özellik taşıyan oldukça ciddi bir hastalı…

adet-duzeni
Adet Düzeni

Adet döngüsü bu sistemi kontrol eden beyin ve genital organlar arasındaki uyuma bağlıdır. Sistemdeki en ufak bir sorun adet d…

jinokolojide-lazer
Jinekolojide Lazer

Kliniğimizde mevcut Fotona XS Dynamis Lazer sistemi, kanıtlanmış, etkinliği güçlü, maksimum hasta konforu ve minimum iyileşme…

Gözat

Ne Aramıştınız?