Ağrılı Cinsel İlişki Ve Kemoterapi İlişkisi

Ağrılı cinsel ilişki kadının yaşam kalitesini, sosyal hayatını ve birlikteliğini sarsıcı bir durum. Ancak ilişkide ağrı bir sonuçtur. Yani bir nedene bağlıdır. Vajinal enfeksiyonlar, cinsel isteksizlik, menapoz döneminde sık karşılaştığımız bir sorundur. Menapozda azalan östrojen değeri yani hormonal olarak oluşan vajinal kuruluk ağrılı cinsel ilişkinin önemli bir nedenidir. Tedavide yıllarca hormon desteği kullanıldı. Ancak son yıllarda seks hormonlarının düşük oranda da olsa arttırdığı kanser vakaları nedeniyle hem biz hekimler hem hastalarımız hormon kullanımında çekinik kalmaktadır.

Kemoterapi ve Menopoz 

Ancak bugün ki konumuz doğal seyrinde oluşan menapoz değil. Menapoz fizyolojik olarak kadının genetik yapısına göre değişmekle beraber 44 yaş ve sonrasında görülebilir. Fizyolojinin doğal bir sonucu olan menapoz dışında, kimi zaman cerrahi, kimi zaman kullanılan ilaçlara bağlı olarak da kadın menapoz dönemine zamanından erken girebilir. İlaçlar arasında önemli bir yer alan meme tümöründe kullanılan kemoterapatikler etkisiyle oluşan menapoz tablosu son yıllarda oldukça arttı. Özellikle genç yaşlarda sıklığı gittikçe artan ve erken teşhis ile kür (tamamen iyileşme) şansı yüksek olan bir kanserdir meme.

Unutulmaması gereken önemli bir nokta ise kadını sağlığına kavuşturduktan sonra onu hayata ve sevdiklerine tekrar kazandırıp, eski düzenini kurmaya desteklemeliyiz. Tedavi sonrası kontrole gelen hastalarımda çok önemli bir sorundur ağrılı cinsel ilişki. Bu grup hastalarımızda hiçbir zaman östrojen hormonu kullanmak istemeyiz. Çünkü hastalığın tekrarlamasına neden olabilir. Ve çoğunlukla hastamız hormon da alamayacağını bildiği için ilişkide yaşadığı ağrıyı çözümsüz sanır. Oysa ilerleyen tıp bunu da çözdü. Hormon kullanımı olmadan vajinayı yenileme. Vajina epitelini cildiniz gibi düşünebilirsiniz. Nasıl cildinize iyi bakarsanız, önem verirseniz cildiniz daha canlı daha parlak olur. Cildiniz için yaptıklarınızı düşünün.

Anti aging kremler, cildi yenileyici lazer, dolgu ve botoksu hatırlayın. Sizce ne farkı var? Her ikiside epitelyum doku. Vajina epiteli yenilenmeye açık bir doku. Ve yenilik diyince aklımıza gelen kolajen dokusu değil midir? Cildimiz neden yaşlanır ve kurur? Yanıtımız kaybolon kolajendir. O halde kayıpları yerine koyalım, yeniden yapılandıralım. Kemoterapiye bağlı oluşan menapoz ve azalan östrojen etkisiyle yaşadığımız vajinal kuruluk tedavisinde kullandığımız yöntem lazer ışınları ve/veya vajinal dolgulardır.

Vajinaya yönelik uyguladığımız lazer seansları ortalama 20 dakika sürmektedir. Ortalama 3-4 seans ve her seans 20 gün aralıklarla yapılmakta. Lazer ışınları vajinada kolajen dokusunu arttırmakta aynı zamanda vajinal sıkılığı da sağlamaktadır. Etkindir, uygulaması kolay ve uygulama için hastane ortamı gerekli değildir. Yani acısız ve anesteziye ihtiyaç yoktur. Hastamız uygulamanın ardından 1 hafta sonra ilişkiye girebilir. İlk ilişki sırasında farkı hisseder. Vajina daha kaygan ve ıslaktır. İlişki ağrısız ve cinsel tatmin artmıştır.

Lazere ek olarak vajinal mukozaya uyguladığımız dolgu ile de etkinlik artar. Vajinal dolgu ülkemizde çok yeni bir uygulamadır. Ancak yurtdışındaki özellikle Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır özellikle kemoterapi alan hastalarda uygulanmaktadır. Böylece kadın hem rahatça tedavisini almakta, hem de sosyal hayatından ödün vermemektedir.

Unutmayın bedenimiz bir bebek gibidir. Hep ilgiye ve bakılmaya ihtiyacı vardır.

İlgili içerik: Menopoz Ve Cinsel Sorunlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

covid-19-pandemisinde-gebelik-ve-kadin
Covid-19 Pandemisinde Gebelik Ve Kadın

1-Düzenli el yıkama 2-Siz veya ailenizdeki herhangi biri öksürdüğünde veya hapşırdığında bir  peçete  kullanın, bu…

genital-hijyen-dogrular-ve-dogru-bildigimiz-yanlislar
Genital Hijyen Doğrular Ve Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Genital bölge kadında enfeksiyona an açık ve korunmasız olan vücut bölümüdür. Ve oldukça karmaşıktır. Genital bölgede çok say…

epizyotomi-veya-dogum-kesisi-izinin-duzeltilmesi
Epizyotomi Veya Doğum Kesisi İzinin Düzeltilmesi

Normal vajinal doğumda bebeğinin başının çıkması sırasında vajinada düzensiz yırtıkların oluşmasını engellemek için yapılan k…

Gözat

Ne Aramıştınız?