Vajinismus Hastalığı İstanbul

Vajinismus, tüm dünyada pek çok kadının yaşadığı cinsel fonksiyon bozukluklarından biridir. Cinsel ilişkiye girememe ya da ağrılı cinsel ilişki olarak da tanımlanan vajinismus; kadının pelvik bölgedeki kaslarının istemsiz bir şekilde kasılması ve cinsel ilişkiye izin vermemesi olarak açıklanabilmektedir.

Cinsel birleşmenin gerçekleşememesi olarak bilinen vajinismus, tedavi edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur.

Vajinismus Hastalığı Nedir?

Penis ve vajina birleşmesi aşamasında istemsiz bir şekilde vajinal kasların kasılması ile cinsel birleşmenin gerçekleşememesidir. Vajinismus sorunu yaşayan çiftlerde ön sevişme, istek, vajinal ıslanma ve ereksiyon tamamen normal ve fizyolojiye uygundur. Tek sorun penis ve vajina birleşmesi sırasında, istemsiz bir şekilde vajinal kasların kasılması ile ilişkinin tamamlanamamasıdır. Çiftler çoğunlukla bu durumun zaman içinde geçeceğini düşünür ve sorunu erteler.

Vajinismus Nedenleri

Vajinismus probleminin nedenleri psikolojik ve anatomik patalojilere sekonder olarak iki grupta incelenebilmektedir. Anatomik olarak kızlık zarının kalın veya kapalı olduğu durumlarda, kadının ilişkiye zorlanması sırasında oluşan ağrı vajinismus sorununa yol açabilir. Bu nedenle cinsellik konusunda eğitim ve cinsel birleşme öncesinde jinekolojik muayene oldukça önemlidir. Genç kadının özellikle evlilik öncesi jinekolog başvurması anatomik sorunlara bağlı vajinismus yaşanmasını belirgin düzeyde azalttı. Günümüzde vajinismus problemi yaşayan kadınların pek çoğunda temel neden psikolojik nedenlerdir. Vajinismusta psikolojik nedenler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  •  Cinselliğin ayıp ve günah olduğu bilgisi ile yetiştirilme
  •  Toplum baskısı
  •  Fiziksel ya da psikolojik şiddet ve taciz
  •  Aşırı steril ortamda büyüme
  • Genel anksiyete ve stres
  • İlk cinsel ilişkinin çok acı olacağı inancı
  • Cinsel konuda yetersizlik hissi

vajinismus-nedenleri

vajinismus-belirtileri

Vajinismus Türleri Nelerdir?

Yaşanan durumun detaylarına bağlı olarak farklı türleri bulunmaktadır. Bunlar arasında pirimer ve sekonder vajinismus olarak iki kategoride değerlendirebiliriz. Pirimer vajinismus kadının ilk cinsel deneyimi ile başlayan vajinismus tablosudur. Sekonder vajinismusda ise kadının daha önce cinsel deneyimi vardır. Yaşanılan bir travma ile oluşan vajinismusdur. Cinsel taciz veya zorlu bir doğum bu duruma neden olabilir. Ayrıca ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilecek yapısal sorunlar vestibulitis sendrom, çikolata kisti, kalın ve bölmeli kızlık zarı sayılabilir. Ayırıcı tanı için ayrıntılı jinekolojik muayene ile hasta değerlendirilmelidir.

Vajinismus Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Özellikle ülkemiz de sık görülen bir sorun olan vajinismus hastalığı cinselliğe yeni adım atan çiftlerce bilinen bir sorun değildir. Cinsellik konusunda özellikle kadının deneyimi olmadığı gibi bu konuda gerekli bilgisi de yoktur. Hem aile hem de eğitim sürecinde cinsellik konusunda bilgi verilmeyen bir toplum olduğumuz için vajinismus çok sık karşılaştığımız bir toplum sağlığı sorunu olmuştur.

Genellikle evlilik ile başlayan cinsel hayat ile birlikte çiftler ilk gece ilişkiye girmek ister. Ancak vajinismus sorunu olan kadın cinsel birleşmeyi gerçekleştiremez. Ve bu dönemde en sık yapılan yöntem seçilerek ilişki ertelenir. Bir, iki, üç gün ve ardından aylar ve geçirilen yıllar gelir. Çiftler bu süre zarfında ön sevişme ve cinsel birleşme aşamasına kadar sorun yaşamadıklarını ancak birleşme aşamasında istemsiz kasılmaları olduğunu ifade eder.

Çoğunlukla aşılması imkansız bir duvar hissi yaşadıklarını dile getirirler. Birçok çift ise vajinalarının kapalı olduğunu düşündüklerini ifade eder. Çoğunlukla ilişkiye giremeyen bu çiftler anatomik olarak bir sorunlarının olduğunu düşünerek jinekoloğa başvurduklarını çoğunlukla yanlış yönlendirildiklerini belirtir. Anatomik sorununuz yok sadece korkularınız mevcut, zamanla aşarsınız telkini ve reçete edilen bazı kremlerle yeniden deneme aşamalarından geçtiklerini ve başarısızlıkla karşılaştıklarını anlatırlar. Ancak başarısız deneme ardından çoğunlukla tekrar hekime başvurmazlar. Ve bir kısır döngü ile devam eder süreç.

Vajinismus Belirtileri

Vajinismus problemi; seconder (daha önce cinsel ilişki yaşamış) ve primer (daha önce cinsel ilişi yaşamamış) olarak iki grupta değerlendirilmektedir. Vajinismus probleminin belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Cinsel ilişkiye girmekten korkma
  • İlişki sırasında aşırı ağrı yaşanması
  • Penisin vajinaya girememesi
  • Jinekolojik muayenenin gerçekleştirilememesi
  • Cinsel ilişki esnasında bacakları kapatma ve kendini geri çekme  
  • Vajinal muayene olamama
  • Cinsel ilişkiden kaçınma
  • Cinsel ilişki esnasında panik halinde olma
  • Cinsel ilişkinin ağrılı olması
  • Vajinaya dokunmakta ağrı hissi
  • Kadının kendi vajinasına bakamaması
  • Penisi çok büyük, vajinayı ise çok küçük bulması.

Kadın yaşamında oldukça önemli olan vajinismus problemi günümüzde pek çok teknik ile konforlu bir şekilde tedavi edilmektedir. Bu nokta tedavi ertelenmemeli ve alanında tecrübeli bir uzmana başvurulmalıdır.

vajinismus-dereceleri

vajinismus-hastaligi

Vajinismus Derecesi

Her kadında hastalığın etkileri farklıdır. Kimi hastamız genital bölgesine dokunmakta bile zorluk yaşarken, bazı hastamız dokunmakla ilgili sorun yaşamaz. Vajinismus derecesi tedavinin planlanmasında önemlidir. Ancak vajinismus sorunu yaşayan kadın bilmelidir ki bu derecelenmenin yapılması yaklaşık 10-20 saniye süren bir gözlemden ibarettir. Jinekolojik muayene masasında hazırlanan hastamızın dış genital organları ve vajina kasları değerlendirilir.

Anatomik bir sorun izlenmeyen hastada vajina kaslarının kontrolü ardınd an vajinismus hastaları 4 ayrı gruba ayrılır. Hastalık derecesinin artması tedavi başarısının azaldığını göstermez. Bu nedenle hastalarıma vajinismus seviyesi hakkında bilgi paylaşımı çoğunlukla yapmayı tercih etmem. Çünkü başlangıç aşamasında diye ifade ettiğim hastalarım kimi zaman tedavi sürecinde yeterli özeni göstermeyebilir ve tedavi başarısı azalabilir. Bir sorunumuz mevcut ve birlikte çözüme yaklaşıcağız ifadeleri birçok kadını rahatlatır. Çünkü oldukça özveri gerektiren tedavi sürecinde hem hastanın hem doktorun birbirine güvenmesi ve inanması başarıyı arttırır.

Unutulmaması gereken nokta ise vajinismusun tedavisi olan bir hastalık olduğudur. Önemli olan doğru yaklaşım ve bilimsel tedavidir.

Vajinismuslu Kadın Hamile Kalabilir mi?

Gebelik için yeterli olan sperm miktarının vajinanın içerisine girmesi gerekir. Vajinanın dışarısına boşalmış olan spermlerde, vajina içine ulaşması durumunda da gebe kalma ihtimali oluşmaktadır. Sürtünme şeklinde yapılan sevilmelerde de gebelik ile karşılaşmaktayız. Ancak bu duruma nadiren rastlanılmaktadır.

Vajinismus Tanı ve Tedavisi İçin Hangi Hekime Başvurulur? Vajinismusun tanı ve tedavisi için cinsel terapi eğitimi almış, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekmektedir. Böylelikle durum detaylı olarak incelenerek sorun belirlenmekte ve uygun tedavi danışana önerilmektedir.

Vajinismus Tedavisi

Tedavide nirengi noktası cinsel eğitim ve tabi ki cinselliği öğretmekten geçer. Çoğu hastamızda temel neden ağrı ve acı hissetme korkusudur. Vajinismus sorunu yaşayan kadınlarda bilindiğinin aksine cinsel istismar öyküsü toplumdan farklı değildir. Çoğunlukla vajinismuslu kadınların çocukluk dönemi incelendiğinde aşırı korumacı yetiştirildiklerini görürüz.

Bir grup kadında ise temel sorun kontrol kaybı yaşama korkusudur. Bilmedikleri her şeyden çekindiklerini, cinselliği yaşamadıkları için ne ile karşılaşacakları konusunda fikir sahibi olmadıklarını ve bu hislerle cinsel birleşmeyi bedenlerine bir saygısızlık olarak algıladıklarını ifade eder. Kontrol kaybetmek ve sonunu bilmedikleri bir yola girmeye kabul edemezler. Tedavide öncelik tüm netliği ile anatomik ve fonksiyonel eğitimdir. Ardından mutlaka işlevselliği sağlayacak egzersizler gelir. Çoğunlukla tedavide kullanılan yöntemler arasında ev ödevi denilen egzersizleri hastamıza önermeyiz. Çünkü bu egzersizler kadını ilişkiden soğutabilir ve egzersizleri yapamamak umutsuzluğu arttırabilir. Kullandığımız yöntemler ile tedavi başarımız yüksek olup ve kesin çözüm elde ediyoruz.

Vajinismus Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Cinsel ilişki esnasında vajinanın kasılması ve ilişkiye izin vermemesi sorunu her zaman vajinismusa işaret etmez. Fakat kadının ilişki yaşama isteği olduğu halde kaygı ve korku gibi sebeplerden beraberlik yaşayamaması vajinismus olduğunu gösterebilmektedir.

Vajinismus Hastalığı Nasıl Geçer?

Vajinismus hastalığı cinsel terapi yolu ile iyileşebilmektedir. Doğru biçimde uygulanan cinsel terapi ile vajinismus tedavisi mümkündür.

Vajinismus Sebebi Nedir?

Vajinismusun tek bir nedeni yoktur. Vajina kaslarının istek dışında kasılması ve cinsel ilişkinin gerçekleşememesi vajinismusun nedenidir. Bu kasılmaya yol açacak birçok neden olabilir.

Vajinismus Olan Biri İlişkiye Girebilir mi?

Vajinismusu olan kadınların bazıları kısmen ilişki yaşayabilir ancak bu ilişki ağrı ve rahatsızlık verir. Birçoğu ise hiçbir şekilde ilişki yaşayamaz.

Vajinismuslu Kadın İlişkiye Zorlanırsa Ne Olur?

Vajinismus yaşayan kadınların vajina kasları kasılır ve giriş kapalı hale gelir. Bu durumdaki kişi ilişkiye zorlanırsa acı oluşur ve cinsel ilişki yaşamak kadın için travmatik bir hale gelebilir.

Vajinismus Olan Birine Nasıl Davranmalı?

Hastalığın çözümünde kadının partnerinin önemi büyüktür. Vajinismusu olan kişiye karşı anlayışlı ve sabırlı olunmalı, aşağılayıcı ve kötü tavır ve tutumlardan kaçınılmalıdır.

Vajinismus Gözle Görülür mü?

Vajinismus hastalığında yapılan jinekolojik muayenede alet ya da elle müdahalede bulunulmaz, sadece dışarıdan gözle bakılarak inceleme yapılır ve hasta hikayesi dinlenir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

vajinismus-tedavisi-istanbul
Vajinismus Tedavisi İstanbul

Vajinismus halk arasında ''erteleme, kaçınma hastalığı'' olarak da bilinmektedir. Sorun çözülmek yerine sürekli ertelenm…

vajinismus-tedavisi-icin-parmak-egzersizleri
Vajinismus Egzersizleri

Vajinismus parmak egzersizleri hastalara en sık verilen ev ödevidir. Peki vajinismus tedavisinde neden parmak egzersizle…

cinsel-islev-bozukluklari
Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsellik; bireyin yaşam şekli, ilişkileri, aldığı kültür ve cinsiyetine göre farklılık gösterir. Cinsel işlev bozuklukları t…

Gözat

Ne Aramıştınız?