Koronavirüsler Ve Gebelik

    Ağır Klinik Belirtilere Yol Açan Koronavirüsler:

    1. SARS
    2. MERS
    3. COVİD-19

    Alman Jinekoloji Ve Obstetri Derneğinin Covid-19 İle İlgili Önerileri

    Yeni ortaya çıkan koronavirüsün neden olduğu solunum yolu enfeksiyonu koronavirüs hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Ve bu virüsde COVİD-19 olarak isimlendirilmiştir.

    COVİD-19 ile karşılaşan insanların %81’i hastalığı belirtisiz veya çok hafif klinik şikayetlerle geçirmektedir. Ancak hastaların bir kısmı sağlık kuruluşunda yatış ve oksijen desteğine ihtiyaç duyarken, %5 hastada yoğun bakım ünitesinde desteğe ihtiyaç duymaktadır.

    Hamilelik

    Koronavirüsün plesantal geçişi henüz izlenmemiştir.  
    Pandemi döneminde COVİD-19 ile enfekte gebe ve gebe olmayan kadınlar arasında klinik belirtiler arasında fark saptanmamıştır.

    Şüpheli Ve Pozitif Tespit Edilen Covid-19 Gebelerine Yaklaşım

    COVİD-19 şüpheli ve pozitif gebeler multidisipliner yaklaşımla, gerekli branşların bulunduğu hastanelerde takip edilmelidir.
    COVİD-19 pozitif gebelere mutlaka maske takılmalı ve diğer hastalardan izole edilmelidir. COVİD-19 şüpheli vakalarda ise diğer hastalarla arasında sosyal mesafe korunmalıdır.

    Hastane içinde bu hastalar, tek kişilik odalarda kalmalı, odaya refakatçı alınmamalıdır.  Hasta odalarında içerdeki havanın diğer odalara yayılımını sağlayan havalandırma sistemleri kullanılmamalıdır.

    dogum-konusunda-oneriler

    koronavirusler-ve-gebelik

    Doğum Konusunda Öneriler

    Doğum şekli gerekli endikasyonlar ve kadının isteklerine göre karar verilir.  Acil sezaryan kararı hastanın yaşı, genel durumu, bebeğin iyilik haline göre karar verilir.   
    Koronavirüs pozitif çıkan gebeler doğum odasında izole edilir. Bu gebelere kullanılan her cihaz, kullanım sonrası uygun antiseptiklerle temizlenmelidir. Sağlık personeli koruyucu giysiler, maske ve gözlük kullanmalı. Ve odadan çıktıktan sonra mutlaka bu giysiler atılmalı, eller yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.         
    Yenidoğanlar anneleri ile kalabilir. Kanıtlanmış enfeksiyon durumunda anneye solunum korumasına alınır. Emzirme de bir kısıtlama yoktur.

    Yenidoğan Ve Annelerin Bakımı

    COVİD-19 pozitif annelerin bebekleri, gerekli önlemler alınarak  standart beslenme usüllerine uygun beslenmelidir. Ancak anne bebek teması ve emzirme sırasında anne maske kullanmalıdır. Bebekle temas öncesi anne mutlaka ellerini yıkamalıdır.

    COVİD-19 enfeksiyonunu ağır semptomlarla geçiren ve bebeğini emzirme gücü olmayan anneler sütlerinin sağılması konusunda desteklenmelidir. Anne bebeğini emzirmeden önce , bebeğe dokunmadan ve yüz maskesi takmadan önce mutlaka ellerini yıkamalıdır. 
    Emzirme doğumdan hemen sonra başlanmalı ve en az 6 ay sürmelidir.  

    Doğum Hastanelerinde Alınması Gereken Önlemler

    1. Hastaneye gelen her gebeye grip belirtileri ve ateş hikayesi sorulmalıdır. 
    2. Hamile kadına doğum esnasında sadece bir kişi eşlik edebilir. Ve hastaneden çıkana kadar refakatçi değişimine izin verilmez.
    3. Doğum sırasında ve sonrasında COVİD-19 tespit edilen eşlere ve çocuklara ziyaret izni verilmez.
    4. Hastaneye yatıştan sonra COVİD-19 pozitifliği saptanmışsa, hasta ile ilgilenen tüm sağlık personeli ve yardımcı personel kayıt altına alınmalı ve bilgilendirilmelidir. Ve tüm sağlık çalışanları maske kullanmalıdır.

    Gebelikte Oluşan Fizyolojik Değişiklikler

    1. Hastaneye Gebelikte bağışıklık sistemi daha zayıftır/yani immün süpressif bir durum,
    2. Gebelerde oksijen tüketimi artmıştır.
    3. Ggebede solunum sayısı artmıştır.
    4. Gebede göğüs ve karın boşluğunu ayıran diafram yükselmiştir,
    5. Gebelerde burun ve boğaz ödemlidir.
    6. SARS ve MERS-Co salgınları gebeleri olumsuz etkilemiştir. Ancak COVİD-19 böyle bir toplumun diğer bireylerinden farklı bir seyir izlememiştir. 

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    vajinal-gevseklik-vajinal-laksite
    Vajinal Gevşeklik - Vajinal Laksite

    Kadının, doğum sonrasında en büyük şikayeti vajinal gevşeklik olmuştur. Vajinal gevşeklik çoğunlukla doğumdan aylar veya birk…

    idrar-kacirmada-basit-ama-etkili-yontem-davranissal-tedavi
    İdrar Kaçırmada Basit Ama Etkili Yöntem Davranışsal Tedavi

    Pelvisde kaslar, sinirler, kan damarları ve bunları bir kılıf gibi saran bağ dokusu mevcuttur. Bu kasların idrar, dışkı yapma…

    hpv-asilari
    Hpv Aşıları

    Cinsel aktif bir kadının yaşamı boyunca HPV ile enfekte olma oranı %50’dir.  50 yaşına gelen kadınlar arasında yapılan b…

    Gözat

    Ne Aramıştınız?