Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Gebelikte en sık görülen enfeksiyonlardır. Hormonal denge ve anatomik yapıdaki değişikliklerden dolayı sık karşılaştığımız bu enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde erken doğuma neden olabilir. Enfeksiyon durumu bazen bulgu vermeyebilir. Klinik olarak hastada bir şikayet oluşturmayan bu durum asemptomatik taşıyıcılık olarak ifade edilir. Hijyen şartlarının kötü olması, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, böbrek taşı hikayesi, diyabet riski artırır.

Tedavi edilmeyen grup genellikle klinik olarak şikayeti olmayan kadınlar olup, bu gebelerde enfeksiyon böbreklere ilerleyebildiği gibi, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebeğe yol açabilir . Yapılması gereken 12-16. haftalar arasında idrar tahlili ve kültürü ile risk grubunu belirlemektir. İdrar kültürü için 24 saat ara ile 2 örnek alınmalıdır. Eğer her iki kültürde aynı enfeksiyon türü tespit edilirse tanı konur. Eğer kültür sonucunda birçok bakteri türü ürüyorsa bu durumda idrarın yanlış toplanıldığını düşünebiliriz. Yani idrarın nasıl toplandığıda önemlidir. Tahlil vermeden önce genital bölge su veya uygun hazırlanmış solüsyon ile temizlenmeli, ardından orta akım idrarı alınmalıdır.

Yani idrarın ilki dışarı sonu dışarı ama orta akım idrarı steril bir kaba toplanır.Mevcut olan enfeksiyon tedavisi ise hem annede hem de bebekte oluşacak olumsuzlukları ortadan kaldırır. Tedavide %30 gibi yüksek oranlarda başarısızlık olabileceğinden tedavi bitimenden 7 gün sonra kültür tekrar alınmalıdır. Gebelik süresincede bu gebelere her ay idrar tahlili ve kültürü yapılmalıdır. Kültür sonucunda aynı veya farklı bir bakteri mevcut ise de mutlaka tedavi tekrarlanmalıdır. Çoklu tedavi protokollerine rağmen tedaviye direnç mevcut olan gebelerde yakın izlem ve uzun ilaç tedavisi gerekebilir.

Gebelikte Sistit

Gebelikte sistit olarak tanımlanan sık idrara çıkma, idrarda yanma, kötü kokulu idrar ile bulgu veren hastalık gebelerin %2 sinde görülebilir. Genellikle mevcut olan şikayetler hastayı hemen hekimine yönlendirir. Mutlaka idrar kültürü yapılmalıdır. Uygun tedavi verilmeli, tedaviden 7 gün sonra kültür tekrarlanmalıdır. Bu gebelerde her ay idrar tahlili ve kültürü yapılarak takip edilmelidir. Sistit erken doğuma ve annede ciddi sorunlara yol açmaz.

Nedeni ise erken dönemde tedavi edilmesidir. Gebelikte piyelonefrit dediğimiz böbreklerin enfeksiyonu oldukça ağır seyreden, yüksek ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik yapan mutlaka hastanede gözlem altında tutulması gereken bir hastalıktır. Genellikle gebeliğin 14. Haftasından sonra görülür. Ateş düşene ve bulgular düzelene kadar gebe hastane ortamında kalmalı damaryolu ile antibiyotik tedavisi verilmelidir. Gebelikte böbrek enfeksiyonu geçiren kadınların %7 sinde tekrarlayan bulgular olabilir. Özellikle bu grup hastalar yakın izlenmeli, idrar kültürü her ay mutlaka yapılmalı, ve hastaların günlük su tüketimi artırılmalıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gebelikte-omega-3-ve-elektrolitler
Gebelikte Omega 3 Ve Elektrolitler

Omega 3 den zengin balıklar olan uskumru, somon, tuna, sardalye soğuk su balıkları olup haftada 2 öğün bu balıkları tüketerek…

gebelikte-hipertansiyon
Gebelikte Hipertansiyon

Gebede tansiyon yükselmesi 2 farklı grupta incelenir. kronik hipertansiyon, gebelik öncesindede bu kadınların tansiyonu …

gebelikte-kolestaz-safra-kesesinden-safra-salgisinin-yapilamamasi
Gebelikte Kolestaz

Nadir görülen ve gebeliğe özgü, nedeni bilinmeyen, klinik olarak en sık şikayet kaşıntı olan bu hastalıkta, safra sıvısının a…

Gözat

Ne Aramıştınız?