Gebelik Öncesi Danışma

Her kadın gebelik öncesi sağlık kontrolunden geçmeli. Özellikle

  • kronik hastalığı mevcut (kalp damar hastalıkları, epilepsi vb)
  • önceki gebeliklerinde gebelik hipertansiyonu, gebelik diyabeti vb. olan
  • İleri anne yaşı olarak tanımlanan 40 yaş ve sonrasındaki kadınların gebelik öncesi değerlendirilmesi önemlidir. Planlanmayan gebelikler oldukça risklidir. Çünkü bu grup özellikle adelosan ve premanapoz dönemindeki gebelikler, sigara, alkol, ilaç kullanımı ve folik asit desteği alınmadan oluşan gebelikleri içerebilir. Genetik hastalığı olan ve genetik hastalık taşıyıcısı olan kadınlar daha ayrıntılı değerlendirilmeli ve genetik uzmanları tarafından ayrıntılı bilgilendirme yapılmalıdır.
  • Danışmanlık hizmeti beslenme, alkol ve sigara kullanımının önlenmesi, egzersiz ve gebelikteki tıbbi bakıma yönelik olmalıdır . Çiftin önceki gebelik hikayesi ve doğum öyküleri ayrıntılı alınmalıdır. Özellikle erken doğum ve ölü doğum öyküsü, çiftler arasındaki akrabalık mevcudiyeti önemlidir.

18 yaş altı olarak ifade edilen adolesan gebelikler daha yakın takip gerektirmektedir. Adelosan gebeler büyüme gelişme döneminde olduklarından bu yaş grubu gebelerin kalori ihtiyacı yüksektir.

İleri anne yaşındaki gebelerde ise hipertansiyon, diyabet, erken doğum, büyüme bozuklukları, kromozomal anomalili fetüs doğma riski artmaktadır. Ayrıca ileri anne yaşı çoğul gebelik ihtimalini ve çoğul gebelkte sık görülen prematürüte yani erken doğum riskini artırmıştır .

Gebelik ve Sigara Kullanımı 

Sigara içilen doza bağlı olarak fetüsün (anne karnındaki bebeğin) büyümesini azaltır. Ayrıca erken doğum ve bebeğin eşi (plesanta) ile ilgili sorunlara yol açmaktadır. Gebelik öncesi danışmanlık alan veya gebelik tespit edilen tüm kadınlarda sigara içiminin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik destekleyici program hazırlanmalıdır.

Gebelik planlaması sırasında anne adayının ve baba adayının birtakım tetkikler yaptırması gerekebilmektedir. Gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde yaşanabilmesi amacı ile öncesinde tedavi edilmesi ya da kontrol altında tutulması gereken hastalıklara bu süreçte müdahale edilmektedir. Aynı zamanda diş kontollerinin aksatılmaması, ağız ve diş sağlığının korunması açısından önemlidir. 

"Nasıl gebe kalabilirim?" diye merak ediyorsanız mutlaka tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

nasil-gebe-kalabilirim
Nasıl Gebe Kalabilirim?

Gebe kalınıp kalınamayacağı şüphesiz ki önceden bilinemez. Hiçbir hekim ya da kişi, hiçbir kimseye çocuğun olur ya da olmaz d…

gebede-osteoporoz
Gebede Osteoporoz

Genellikle gebeliğin son 3 ayında ortaya çıkan, sırt ağrısı ile bulgu veren çoğunluklada gebelikten sonra düzelen bir durumdu…

hamile-miyim
Hamile Miyim?

Hamile kaldığınız ilk andan itibaren bedeninizde aslında önemli değişiklikler olmaya başlamıştır. Bedeniniz yeni bir canlıyı …

Gözat

Ne Aramıştınız?